Vokális zenei kísérletek  - a mikrofonnál Bartha Márk -

2017.11.21

Bartha Márk zeneszerző, hang-designer, a STEREO AKT társulati tagja november 25-én Holly Herndon és Stine Janvin oldalán lép fel a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Az esten személyes hangvételű poszthumán popzenei produkció, dekonstruált rave és beatbox hátterű improvizáció várható, aminek középpontjában a hangszerként újraértelmezett emberi hang felfedezése áll. A nem mindennapi koncertlehetőség kapcsán kérdeztük Márkot az indulásról, a bandákról és az öt év különbséggel készült két "MÜSZI-videóról".

"Vizuális média, színház- és táncelőadások zeneszerzésével foglalkozom. A Pécsi Tudományegyetemen elvégzett Elektronikus Zenei Médiaművész képzés révén a munkáimban mindig egy kísérletező megközelítés a meghatározó. Kétszeres magyar beatbox bajnokként az emberi hanggal való munka különösen fontos számomra, szóló fellépéseimen az elektronikus hangszerekkel és az effektezett emberi hanggal egy improvizált elektroakusztikus kompozíció jön létre."

A két"Müszi-videó" története

"Az első és a második videó elkészülése közt nagyjából öt év telt el. Ez az időszak számomra egy változatos és termékeny szakasz volt, de emellett fontos megemlíteni, hogy ez a néhány év a budapesti Művelődési Szint teljes működését is felöleli. 2012-ben egy pályázati anyag leadása miatt terveztük Bartha Mátéval az élőben előadott improvizáció felvételét, amikor jött az ötlet, hogy a pár nappal az első nyitás előtt lévő Müszi belső kertje tökéletes helyszín volna ehhez. Ekkoriban még a PTE-MK Elektronikus-zenei Médiaművész BA szakának utolsó évét tapostam. Diploma után egy hangmester képzésen tanítottam egy évet, de eközben egyre több több színházi munkába volt lehetőségem belefolyni, ami arra ösztönzött, hogy jobban elkötelezzem magam ennek a közegnek."


"Volt két, pár évig működő bandánk, akikkel többször is eljutottunk külföldre zenélni, majd szólóban folytattam az élő vokális-elektroakusztikus improvizációim. Az UH Fest, Jazzaj és egyéb rendezvények adtak lehetőséget szóló- illetve ad hoc együtt zenélésre (ahogy több alkalommal a Müsziben is), de az alkalmazott színházi/tánc/filmes/animációs munkák mellett ezekre a projektekre egyre kevesebb időm és energiám maradt. Ezen munkák viszont egy side projekt születését tették lehetővé, az évek alatt írt, ritmikusabb zenéimből válogatva összegyűlt egy albumnyi anyag, ami végül egy budapesti, elektronikus zenei kiadónál jelent meg."


"Idén azonban egy fontos koncertlehetőségnek köszönhetően ismét elkezdtem foglalkozni a félbehagyott vokális zenei kísérleteimmel, az elmúlt évek tapasztalataiból inspirálódva egy újabb lendületettel, zenei látásmóddal. Ennek okán egy újabb videó elkészítését kezdtük el tervezni Mátéval, majd ahogy értesültünk a Müszi bezárásáról / költözéséről, egyértelműnek tűnt visszatérni ugyanoda, ahol 5 éve is jártunk. A két videó így amellett, hogy egy saját út állomásait mutatja be, a Müszi történetét is keretbe foglalja, emléket állítva az ottani pezsgő életnek."


"Az említett koncert pedig idén november 25-én lesz a Trafó, Electrify sorozatának keretein belül. Az este fő fellépője Holly Herndon amerikai zeneszerző, zenész és hang művész lesz, akinek munkásságát régóta követem és nagyon fontos inspiráció számomra, ugyanis munkáiban szintén az emberi hang és az elektronikus hangzásvilág kapcsolódása áll középpontban. A novemberi koncert különlegessége, hogy a jövőre megjelenő nagylemezét adja elő, egy teljes kórussal kiegészülve. A produkció kórusának egyik tagja, Stine Janvin lesz mellettem a másik előzenekar, akitől szintén izgalmas, szóló produkciót várhatunk."


A koncert facebook eseményét itt nézhetitek meg:  https://www.facebook.com/events/267071047132453/