Ismerjétek meg az EX KATEDRA - Tanmesék a 90-es évekből c. legújabb előadásunk szereplőit! 5.rész:Dani

2021.02.27

Időutazásra invitáljuk a szereplőket és nézőket: visszatérünk a 90-es évekbe! Az előadás a társulat tagjainak személyes történeteire épül, amelyek egy különleges korszakot idéznek fel: az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig tartó időszakot. Sokunk által átélt élmények pl. beilleszkedési nehézségekről, iskolai bántalmazásról, tiltott szerelmekről, tanári önkényről.

Csernai Mihály drámainstruktor videóinterjúkat készített próbafolyamat alatt a hat szereplővel iskoláskori és jelenkori énjükről, élményeikről. Az interjúk alapjául egy-egy személyesen nekik kiválasztott szakszöveg vagy publicisztikai írás szolgált, melyek az előadásban az egyes karakterek által felvetett problémákra reflektálnak.

Az alábbi sorozatban a cikkgyűjteményen kívül a szereplők villám reakcióit is láthatjátok a Misi által felkínált cikkek és témák alapján.

5. rész: Mayer Dániel

Dani általános iskolájában volt egy osztály, ahova szegregáltan jártak a kerület roma tanulói. Az interjú alapját így egy iskolai szegregációról szóló cikk adja, de az interjú során kiderül sok minden más is. Például, hogy milyen érzés a társulat producereként kiállni a reflektorfénybe...

"[...] 2013-ig, a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű tanuló definíciójának később kifejtett módosításáig extrém mértékben szegregált iskolának minősültek azok az intézmények, ahol a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya meghaladta az 50%- ot, függetlenül a diákok etnikai hátterétől, hiszen a terminus nem etnikai alapú. 2013 után, a definíciók módosítása miatt az extrém mértékben szegregált iskola kategóriáját olyan intézményekre érdemes alkalmazni, ahol a tanulók legalább fele hátrányos helyzetű. [...] gettóiskolának tekinthetők azok az intézmények, ahol a cigány származású tanulók aránya valószínűsíthetően meghaladja az 50%-ot."

Teljes cikk: https://real.mtak.hu/114391/1/En_vetkem_online_hq_011.pdf

Lássuk milyen emlékeket is tud visszaidézni Dani a témáról!

Ex Katedra online Premier március 4-én, a SzínházTV-n !

Jegyek és további információk!

A bemutató facebook eseménye!